Regressie¬therapie is de koningin onder de therapieën

Marlies Lageweg is een ervaren regressietherapeut. Eens, tijdens haar eerste lesdag, zei haar docent: ‘Regressie¬therapie is de koningin onder de therapieën’. Kan regressie dan alles oplossen? Nee, dat helaas niet! Maar de resultaten zijn wel zeer goed te noemen. Marlies vertelt erover in dit artikel, geschreven voor 'De natuur uw arts'.

Herbeleven

‘Regressie’ betekent: teruggaan in de tijd. Met een regressietherapie gaan we op zoek naar de oorsprong van een klacht of probleem. Want vaak weet je als cliënt zelf niet meer precies waar een probleem, een eigenaardigheid of een vaste overtuiging vandaan komt. Met gesprekstechnieken helpt een regressie­therapeut je terug te gaan naar de ervaring die ten grondslag ligt aan je huidige klacht.
Regressietherapie maakt gebruik van je ‘her­belevingen’. Dat gebeurt op een bevrijdende wijze, waardoor storende, vergeten of verdrongen ervaringen alsnog verwerkt worden. Zodat je ze daarna los kunt laten. Ook trekjes zoals lichtgeraaktheid of negatieve overtuigingen als ‘het is mijn schuld dat alles fout gaat’, hebben een oorsprong in het verleden en kunnen dankzij regressietherapie een plek krijgen. Met regressietherapie kun je natuurlijk ook (vergeten) positieve ervaringen en slapende vermogens her-activeren.

De methode

Via een regressietherapie herbeleef je dus eerdere ervaringen. Hierbij blijf je bij je volledige bewustzijn. Ondanks dat er vergeten ervaringen of emoties boven kunnen komen in een sessie, ben je je er op hetzelfde moment van bewust dat die ervaring inmiddels voorbij is. De therapeut begeleidt je om inzicht te krijgen in de gevolgen van de ervaring(en) en om die los te laten.
In het voorgesprek wordt ingegaan op de reden van je komst. De therapeut stelt hierbij de juiste vragen om elke keer een stukje dieper te komen. Er zijn verschillende manieren om de therapie toe te passen: soms kiest de therapeut voor tekenen om bij oude herinneringen te komen, dan weer voor een sessie met de ogen dicht in een makkelijke stoel of in een liggende positie.
Maar door telkens de juiste vragen te stellen komen de antwoorden uit het onderbewuste omhoog. Je lichaam en je onderbewuste weten alles, door daarop te vertrouwen komen de antwoorden vanzelf.

‘Mensen denken soms dat een sessie eng of spannend is, misschien zelfs wel gevaarlijk’, zegt Marlies. ‘Maar regressie maakt geen gebruik van hypnose. Bij regressie blijf je je bewust van alles en daardoor werkt het zo goed. Want ook op een bewust niveau weet je wat er aan de hand was, welke besluiten je hebt genomen op het moment van een trauma, wat je lichaam gevoeld heeft en wat nog onverwerkt is gebleven.’

Marlies is er trouwens een voorstander van om alleen een therapie te ondergaan bij een goed opgeleide therapeut. Check dus minimaal of de therapeut lid is van de beroepsvereniging van de Regressietherapie, de NVRT.

Een voorbeeld uit de praktijk 

Een jonge vrouw van 35 jaar heeft een kinderwens, maar wordt niet zwanger. Het stel heeft verschillende onderzoeken ondergaan, maar zowel bij haar als bij haar man zijn geen afwijkingen gevonden. Na 6 mislukte IUI-pogingen (intra-uteriene inseminatie) krijgen ze het advies om over te stappen naar IVF (in-vitro fertilisatie). De vrouw stapt eerst bij Marlies binnen. Ze gaan onderzoeken waar het probleem vandaan kan komen.


Het blijkt dat de vrouw ergens diep van binnen eigenlijk heel bang is om zwanger te worden. Dit verder onderzoekend stuiten ze op de situatie dat ze – als kind van vier jaar – samen met haar beste vriendinnetje het schoolplein op rent. De moeder van dat vriendinnetje is hoogzwanger. Ze kijkt eens naar deze mooie grote buik en daarna naar haar eigen buik. De gedachte die zij op dat moment heeft is: ‘Als ik zo’n buik met een baby erin zou hebben, dan ga ik dood’.
En daar had ze op dat moment dan ook helemaal gelijk in: als vierjarige is het onmogelijk om een voldragen zwangerschap te hebben. Maar deze gedachte zette zich helemaal vast in het celgeheugen van haar baarmoeder. Maar als ze nu –als volwassene – zwanger wil worden is haar lichaam er nog steeds van overtuigd dat ze zal sterven als er een baby komt.
Marlies: ‘Nadat wij deze compleet vergeten ervaring herbeleven en herkaderen, dus dat het klopt dat je als vierjarige geen baby kan krijgen maar als 35-jarige wel, kwam haar lichaam tot rust. De angst die ze diep van binnen voelde is daarmee ook verdwenen. 


Ze had nu goede hoop dat de eerste de beste IVF-poging resultaat zou opleveren. Maar zover kwam het niet eens. Toen ze 6 weken later voor de uitgangsecho langskwam, bleek ze al zwanger te zijn! Ondertussen is ze al drie jaar moeder van een prachtige dochter. Kijk, op zo’n moment denk ik dus: Regressie, de koningin der therapieën.’

Celgeheugen

Bij regressie is het zo dat we niet alleen naar ervaringen van het huidige leven kijken. Ook naar die van ouders, voorouders, de periode van zwangerschap en geboorte nemen we mee. Zelfs vorige incarnaties kunnen aan bod komen. Alles wat wij meemaken wordt opgeslagen in het celgeheugen van ons fysieke lijf. Je lichaam reageert altijd sneller dan wat dan ook. Onderbewuste ervaringen hebben nu eenmaal een zeer grote invloed op ons leven. Dus wil je overtuigingen, gewoontes of een trauma echt aanpakken, dan is alleen praten niet genoeg. Je zult in diepere lagen onderzoek moeten doen om echt te helen. Een voorbeeld: een meisje van negen heeft ooit een bijna verdrinking meegemaakt. Nu is het meisje een echte waterrat en heeft ze snorkellessen. Maar eenmaal weer thuis, is er na elke zwemles wat aan de hand: koorts, diarree, hoofdpijn. 


Ze wist ‘met haar hoofd’ dan wel dat ze niet verdronken was, maar haar lichaam verkeerde nog steeds in deze angst. Het gevolg is dat elke keer dat haar lichaam de gedachte aan zwemmen binnenkrijgt, het reageert door iets te veroorzaken waardoor er eigenlijk niet gezwommen kan worden. Het trauma bleef in haar fysiek opgeslagen, doordat het niet de juiste aandacht kreeg toen het net gebeurd was. Uiteindelijk hielp ook in deze casus regressietherapie het meisje van haar klachten af.    

Marlies: ‘Dus mocht je ergens tegenaan lopen in het leven, denk dan ook eens aan de koningin der therapieën.’

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief