De reikwijdte van de állereerste woorden

De eerste woorden die tot je doordringen na je geboorte, zijn de woorden waaraan je je hele leven wilt voldoen. Dus stel je eens voor dat je lief genoemd wordt, of dat ze juist zeggen dat je boos geboren bent…
Maar het kan nog veel verder gaan:

Ze is 12 jaar als ze bij mij binnenkomt. Een doorzetter ten top. Ze kan zó goed doorzetten, dat ze zichzelf nú al schade berokkent met al dat doorzetten. Ze is net begonnen op het voortgezet onderwijs en elke dag moet ze 12 kilometer fietsen naar en van school. Alles gaat prima, totdat de laatste toetsweek eraan komt. Ze blijft maar leren, leren en leren, ze kan gewoon niet meer stoppen. Als ze dan uiteindelijk helemaal uitgeput is zegt ze, in alle vermoeidheid, tegen haar moeder “als ik niet doorzet dan ga ik dood”. Dat is wel en heftige een bijzondere uitspraak voor zo’n jong meisje. Tegen het einde van de toetsweek fietst ze slingerend door slaapgebrek naar school en haar moeder besluit dat er iets moet gebeuren.

Als ze bij mij binnenkomen zie ik een hele leuke vrolijke jonge dame, gespannen is ze totaal niet. Want wat er ook gebeurt, ook dit gaat ze wel even doorzetten!
Als we gaan onderzoeken waar dit vandaan komt, blijkt dat het gelijk na de geboorte niet zo goed met haar ging. De verpleegkundigen zeggen een aantal malen tegen haar “wel doorzetten meisje”. Ze willen dat het meisje blijft leven. Maar deze dringende en goedbedoelde boodschap is in alle heftigheid in het celgeheugen van dit meisje beland: ze móet doorzetten, anders zal ze sterven.
En zo komt het dus dat ze als twaalfjarige zichzelf eigenlijk juist in gevaar brengt door slingerend van slaapgebrek naar school te fietsen, doorzettend en al.

We werken dit helemaal door en het meisje mag in de sessie opnieuw geboren worden. Dat doen we met een lange, stoffen geboortetunnel, die echt een gevoel van geboren worden geeft. Ze kan de boodschap van toen (‘doorzetten anders ga je dood’) overschrijven door te ervaren dat ze er gewoon mag zijn en na deze sessie kan dit meisje nog steeds doorzetten, maar op een veel gezondere wijze. Ze werkt nog steeds hard voor school maar niet langer ten koste van haarzelf. Ze weet wanneer ze mag stoppen en rust mag nemen.

Wat is er tegen jou gezegd waar je je hele leven al aan probeert te voldoen? Bij mij was dat ‘ze is een dwarsligger’. Ik ben namelijk in een stuitligging geboren, en de woorden kwamen van de dokter toen hij mijn billen als eerste zag. En geloof me maar, ik heb dat lang moeten doen, dwarsliggen…

Meld je aan voor de nieuwsbrief